Gluten- och mjölkfritt bröd och pannkakor
Ni som har hängt med ett tag kommer kanske ihåg den där utrensingen jag gick på i 3 veckor inför mitt bröllop. Det är lättare att berätta vad jag fick äta än vad jag inte fick äta. I princip fick jag bara äta kött, sallad, "rätt grönsaker", nötter och sås (mjölkfri och utan sötningsmedel)
Det var några tuffa 3 veckor men satatn i gatan vad det gav resultat och min mage mådde såå mycket bättre. Därför tänkte jag försöka välja lite mer mjölk- och glutenfritt i de fall jag anser mig ha något bra alternativ.
Så jag började häromdagen att experimentera fram ett bröd och idag provade jag att göra blanda ihop en pannkakssmet på måfå.
Brödet blev bra men det kan allt bli ännu bättre med små justeringar men väl värt att testas! Pannkakorna däremot är jag sjukt nöjd med. Faktiskt de godaste glutenfria (nyttigare) pannkakorna jag ätit. Om jag får säga det själv!!
Här kommer recepten för er som vill prova.
Gluten- och mjölkfritt nötbröd
3,75 dl majsmjöl
3,75 dl bovetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
0,5 dl chiafrön
1 dl krossade linfrön (hela funkar också bra)
5 dl nötter efter smak, hela eller hackade också efter egen smaksak (jag valde 1,5 dl valnötter, 1 dl hasselnötter, 1,5 dl mandel och 1 dl solroskärnor)
2 dl rivna morötter
0,75 dl agave sirap
2 dl hasselnötsmjölk (mandel-, havre- eller annan "mjölk" går också bra att välja)
1 pkt (750 g) Alpro Mild & Creamy
Blanda alla torra ingredienser först, häll därefter ner resten.
Antingen bröar du eller så sätter du ner ett bakplåtspapper i brödformen, häller i smeten.
Strö över valfri topping, jag valde själv solroskärnor.
In i ugnen på 175 grader i ca 1 timme och 20 minuter.

Gluten- och mjölkfria pannkanor med smak av kokos
1,5 dl majsmjöl
1,5 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk agave sirap
0,5 tsk salt
2 st ägg
2,5 + 1 dl kokos- och mandelmjölk (finns som kombinerad. Går att byta mot annan "mjölk" om man vill men pricken över i:et är den svaga kokossmaken den här mjökken ger)
50 g smör
Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner sirap och ägg och slutligen mjölken.
Låt gärna vila i några minuter innan du steker.
Smeten stelnar gärna till under vilan, därför fyller du sedan på med ytterligare 1 dl mjölk innan stekning.
Jag valde att toppa med vaniljkvarg och frysta bär. Farligt gott!!
